Rejstřík druhů

Dřín obecný

Cornus mas L.

dřínovité

Cornaceae

Lokalita:Arboretum Křtiny
Region:Moravský Kras
Stát:Česko
Nadmořská výška:460 m
Biotop:lesopark
Určil:Jiří Šumbera
Popis:Odkvétající květy
Výskyt:Jižní Evropa, jihozápadní Asie

Červené plody dřínu zvané dřínky jsou jedlé. Mají natrpklou sladkokyselou chuť a velký obsah vitamínu C. Jsou místně využívány jako ovoce, na výrobu zavařenin, sirupů, kompotů, džemů.

Jeho konzumace je velmi populární v Íránu.

Ze semen se praží náhražka kávy.

Z tvrdého dřeva dřínu se vyráběly tkací člunky.

Cornus mas byl používán od sedmého století př. n. l. řeckými řemeslníky ke stavbě kopí, oštěpů a luků. Během 4. a 3. století př. n. l. se v řecké poezii používalo pro dřín stejné označení jako pro kopí.

V Itálii se v oblasti Maremma tradičně vyrábí pastevecká hůl ze dřínu. Říká se jí crognolo nebo grugnale.

Z plodů se vyrábí slovenský alkoholický nápoj drienkovica. V Arménii se bobule Cornus používají k výrobě vodky. V Rumunsku a Moldavsku se bobule používají k výrobě alkoholického nápoje známého jako cornată.

Dřín je zákonem chráněný.

Další dřeviny stejné čeledi: