Lokalita: Arboretum Křtiny Region: Moravský Kras Stát: Česko Nadmořská výška: 460 m Biotop: lesopark Určil: Jiří Šumbera Popis: Odkvétající květy, kmen, květy, květenství Výskyt: Jižní Evropa, jihozápadní Asie
Červené plody dřínu zvané dřínky jsou jedlé. Mají natrpklou sladkokyselou chuť a velký obsah vitamínu C. Jsou místně využívány jako ovoce, na výrobu zavařenin, sirupů, kompotů, džemů.
Jeho konzumace je velmi populární v Íránu.
Ze semen se praží náhražka kávy.
Z tvrdého dřeva dřínu se vyráběly tkací člunky.
Cornus mas byl používán od sedmého století př. n. l. řeckými řemeslníky ke stavbě kopí, oštěpů a luků. Během 4. a 3. století př. n. l. se v řecké poezii používalo pro dřín stejné označení jako pro kopí.
V Itálii se v oblasti Maremma tradičně vyrábí pastevecká hůl ze dřínu. Říká se jí crognolo nebo grugnale.
Z plodů se vyrábí slovenský alkoholický nápoj drienkovica. V Arménii se bobule Cornus používají k výrobě vodky. V Rumunsku a Moldavsku se bobule používají k výrobě alkoholického nápoje známého jako cornată.
Dřín je zákonem chráněný.